trende

Evlilik ve Çift Terapisi

Anasayfa » Hizmetlerimiz » Evlilik ve Çift Terapisi

Evlilik ve Çift Terapisi

Gerek bir birey olarak gerek çift olarak tanımlara, kavramlara yüklediğimiz anlamlar oldukça önemlidir. Kavramlara yüklediğimiz anlamlar, bizim algılarımızı dolayısıyla buna bağlı duygu ve davranışlarımızı da etkiler. Fakat çoğu zaman olaylara bu açıdan bakmayız, işin bu algılarımız olduğunu düşünmeyiz. Öyleyse bu noktada kendi ilişkimize, evliliğimize bir bakalım mı? Evlilik sizin için ne anlama geliyor: hayatım düzene girsin, neslim devam etsin, meşru bir cinsel ilişkim olsun ya da bir duygudaşlığım olsun mu? Peki bu hususta partnerinizin ne düşündüğünü biliyor musunuz ve onunla aynı noktada buluşabiliyor musunuz?

Eğer bu sorunun cevabını bilmiyorsanız ya da cevabınız hayırsa, muhtemelen partnerinizle olan sorunlarda aynı şekilde düşünmüyorsunuz ya da hissetmiyorsunuz demektir. Sizin problem olarak gördüğünüzü eşiniz problem olarak algılamıyor ya da tam tersi olarak onun problem gördüğünü siz öyle algılamıyorsunuz. Bu da beraberinde anlaşılmamayı düşündürerek daha çok kırılmalara sebep oluyor. Eğer bir sorun yaşıyorsanız, bulunduğunuz duruma bir de bu açıdan bakmanızı öneririz. Muhtemelen tanımlar noktasında bağdaşamadığınız bir durum vardır.

Aslında tanımlamalarımızı, algılarımızı değiştirdiğimizde; karşılıklı davranışlarınız, bakış açılarınız da otomatik değişecek ve daha az çatışmaya sebep olacaktır. 

Sağlıklı Evlilik Nedir?

İki şekilde tanımlayabiliriz:

İlki, biz şuuruyla ve aynı zamanda benlerle yaşayabilme becerisidir. Yani beni ya da seni önemseyerek, değiştirmeden, işgal etmeden, yok saymadan bu beceriyi devam ettirebilmektir. Benler varlığını koruyabildiği ve sınırlarının ihmal edilmediği müddetçe iki kişinin olduğu bu yapıda oldukça mutlu oluyorlar. Varlıklarına varlık katarak, kimliklerine ait varoluşu çok iyi bir şekilde yaşıyorlar. Fakat kültürel ögeler göz önünde bulunduğunda çiftler, kendi varlıklarını yaşamaktan çok kendi haklarından bir vazgeçiş eğilimine giriyorlar.

Böylece bu bir güç ilişkisi haline geliyor ve ortada bir savaş oluyor. Bu savaşı bazen kadınlar bazen erkekler bazen de aileler kazanıyor. Böylece mağlup olan taraf kendini hiçe sayılmış hissediyor ve o evlilik sorun çıkarıyor. 

İkinci olarak; kuralları çiftler tarafından yazılan bir oyundur. Kişilere çocukluğundan beri dayatılanlar onların kuralları olabilir. Kişilere dayatılanlar evlendiğinde kişinin hareket alanını kısıtlayabilir. Kurallar gelenek, görenek vs. artık her neyse çiftlerden biri bunlardan sıkılabilir, bunalabilir dolayısıyla bu evlilik oyunundan kaçabilirler.

Kişiler bu kuralları ya tamamen reddeder ya da kabul eder. Kabul edenler mutsuz bir yaşam sürerler. Reddedenler ise ya boşanacak ya da bu savaşta mücadele verip kazanacaktır. Evlilik ve çift terapisinde ise; kişilerden ve kurumlardan bağımsız olarak evliliğin temel kurallarını yeniden yazıyoruz. 

İlişki Nedir?

Bir ötekiyle duygusal ve fiziksel bağlamda ilişik olma halidir. İlişki dediğimiz olguda; hem duygusal hem fiziksel olarak seviyor ve beğeniyor olmak gerekir, bu faktörler doğrultusunda beklentilerin karşılanması gerekir. Ancak bir ilişki, bu faktörlerin hepsine değil de tek bir faktöre bağlı kalırsa ilerleyen süreçte evliliğe geçtiğinde yerini ayrılığa bırakacaktır. Bazen sevdiğimiz kişiyi beğendiğimizi zannedebiliriz ya da tam tersi olabilir.

Gerçekle ancak evlendiğimizde karşılaşırız. Bu yüzden ilişkilerin bu eksende tanımı bize önemli bir yol göstericidir. Evlilik ve çift terapisinde buna dair bilinç oluşturma önemli bir husustur. Flört döneminde partnerimizle paylaşımlarımız, onun tercihleri vs. doğru insan olduğuna dair bir gösterge değildir. Çünkü bu dönemde kişiler şişirilmiş kimlikle kendilerini gösterirler.

Gerçek kimlik evlilikle mümkündür. Flört asla evliliğin provası değildir. Yine burada da ilişki sizin için ne anlama geliyor, tanımlar noktasında partnerinizle uyuşuyor musunuz ona dönüp bir bakmanızı öneririz. 

Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?

Değişim ve gelişimi sağlamak adına çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı psikoterapinin bir alt dalıdır. Çift terapileri oldukça ilgi gören bir alandır. Evliliği tanımlarken biz şuuru ve aynı zamanda benlerle yaşayabilme becerisi demiştik. Bu noktada çiftler bazen biz şuurunu iyi yakalıyor fakat benlere saygı duymuyor, sınır ihlali yapıyor ya da tam tersi olarak benlere çok düşkün oluyor, biz şuurunu yakalayamıyor. Her birey ve çift farklıdır. Dolayısıyla sorunlar da farklılaşacaktır. 

https://psikolojibalat.com/randevu

Whatsapp
Psikoloji Balat
Psikoloji Balat
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?