trende

Hamile ve Doğum Terapisi

Anasayfa » Hizmetlerimiz » Hamile ve Doğum Terapisi

Hamile ve Doğum Terapisi

Hamile ve doğum terapisi, doğuma dair, çevremizden duyduğumuz olumsuz hikayelerden edindiğimiz,  önceki kuşaklardan getirdiğimiz tüm kaygı ve korkuların çalışıldığı bir alandır. Doğum psikoloğu üniversitelerin psikoloji, psikiyatri, psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun olduktan sonra hamilelik, doğum psikolojisi, doğum fizyolojisi, doğuma hazırlık, temel doğum bilgisi, tıbbi müdahaleler, doğumda ilaç dışı teknikler, dışavurumcu teknikler, hamilelikte fiziksel egzersizler gibi alt modüllerde özel eğitim almış olan uzman kişidir.

Doğum psikoloğu, gebenin doğuma, anneliğe, doğum sonrası yeni hayata dair var olan korkuları ve kaygıları ile ilgili çalışır. Hamile ve doğum psikoloğu, sadece gebeye değil, doğum esnasında gerekli durumda gebenin eşine, doğum ile ilgili aile üyelerine ve tüm doğum ekibine de destek olmaktadır. 

Hamile ve Doğum Terapisi Nasıl Süreçler İçerir?

Hamile ve doğum terapisinde, doğuma dair çevresinden ya da önceki kuşaklardan aktarılan olumsuz doğum hikayeleri sebebiyle korkuları olan, hamile kalmaya ve tüm hamilelik dönemine, tüm doğum süreçlerine (sezaryen ya da vajinal) karşı önyargıları olan, ebeveyn olmaya dair kaygı yaşayan kişiler ile çalışılır. Gebenin, içinde bulunduğu ruhsal yapı, çocukluğundan beri getirdiği durumlardan veya çevresiyle ya da kendisi ile kurduğu olumsuz iletişimden kaynaklı olabilir. Böyle durumların genellikle, bireysel terapi gibi daha uzun soluklu bir süreci gerektirdiği düşünülmektedir. Bununla birlikte gebelik belli dönemi kapsayan bir periyottur.

Bu sebeple gebenin, bu deneyimi yaşarken ortaya çıkan, daha önce farkında olduğu ya da olmadığı, o güne kadar uykuda iken gebeliğin hormonal süreçlerinin de etkisiyle açığa çıkan bazı olumsuz tabloların, doğuma kadar desteklenmesi önemlidir. Gebelik süresinin, uzun soluklu bireysel terapi süreci için sınırlı kalabildiği durumlarda, doğum terapisi ile daha kısa süreli çalışılabilmektedir. Hamile ve doğum terapisi, yukarıda bahsedilen yaşantı deneyimlerinde, gebenin direkt doğum korkusuna etki eden durumlar üzerinde çalışılan alandır. 

Hamile ve Doğum Terapisi Ne Kadar Sürer?

Gebe ile dört-altı seans arası yapılan görüşmeler ile devam eden bir süreçtir. Gerekli durumda gebenin eşi ve hayatında rol alan önemli kişiler ile (gebenin annesi, kardeşi, kayınvalidesi gibi) görüşmeler de bu sürece dahil edilmektedir.

Hamilelik ve Doğum Süreci Psikoeğitimleri

Bazı durumlarda gebenin korkuları sadece psikolojik süreçlere değil, doğuma dair bilgi eksikliğine de dayanabilmektedir. Bu durumda, anne baba adayının genellikle birlikte katıldıkları doğuma hazırlık eğitimleri, bilgi eksikliklerini en aza indireceğinden, gebenin doğuma dair tutumunu da olumlu yönde değiştirecektir. Doğuma hazırlık eğitimleri, bu işin eğitimini almış, gebeliği ve doğumu çok yönlü ele alıp, eğitimde edinilen bilgilerin sadece zihin değil beden kayıtlarına da geçirilmesini sağlayan, sağlık ve psikolojik temelli bir eğitimdir.

Yeri gelmişken burada şunu da söyleyelim; doğum eylemi, özünde, ilkel beynimizle gerçekleştirdiğimiz bir kas eylemdir. Doğuma dair öğrendiğimiz bilgilerin sadece bilinçli zihnimiz olan kortekse işlenmesi tek başına yeterli gelmeyebilir.

Bununla birlikte beden kayıtlarına işlenen her bilgi, bedenin ihtiyacı olduğu her durumda geri çağrılabilen bir bilgidir.  Bu yüzden doğum sırasında hem zihin hem beden kayıtlarına geçen bilgiyi kullanabilmekteyiz. Eğitim içeriği olarak bu duruma uygun planlanmış doğuma hazırlık eğitimi, bu yüzden önemlidir.

Gebe kalmaya karar veren her kadının ve sonrasında da her gebenin, bu dönemde yaşayacağı fiziksel ve psikolojik süreçleri bilmesi, çalışılması ve desteklenmesi gereken durumlar var ise, bunlar üzerinde çalışması, doğum sürecinde tüm kararlara dahil olması ve doğumuna sahip çıkması son derece önemlidir.

Zihinsel, fiziksel ve psikolojik olarak gebeye uygun olan bir doğum, sonrasında anne-bebek bağlanmasında ve gebenin doğum sonrası psikolojik süreçlerinde de önemli bir rol oynamaktadır.

https://psikolojibalat.com/randevu

Whatsapp
Psikoloji Balat
Psikoloji Balat
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?