trende

Grup Terapisi

Anasayfa » Hizmetlerimiz » Grup Terapisi

Grup Terapisi

Her ne kadar bireysel olsak da hepimiz küçük ya da büyük bir topluluğun üyesiyiz. Bulunduğumuz grup içerisinde yaşıyor ve gruptaki diğer insanlarla etkileşimlerde bulunuyoruz. Grup terapisi de adeta yaşanılan toplumun (grubun) küçük bir örneğini oluşturarak psikoterapi seanslarının gerçekleştirilmesini içerir. Grup terapisinde 3-20 kişiden oluşan bir grup ve grup yöneticisi (psikoterapist) bulunmaktadır.

Psikoterapist bireysel terapide kullandığı kuramsal donanımı ve teknikleri grup içerisindeki etkileşimler, dinamikler üzerinde kullanarak değişimin sağlanmasını hedefler. Grup üyeleri arasındaki etkileşimler, bilgi aktarımları ve bireylerin kendi deneyimlerini grup içerisinde paylaşımlarıyla danışanların kendilerini ve diğerlerini daha iyi anlama, tanıma ve kendilerini değiştirme, geliştirme fırsatları oluşur. Grup içerisinde oluşan ilişkiyle beraber kişi kendini daha iyi fark eder, diğer üyeleri anlar ve kendisinin de anlaşıldığını hisseder.

Böylece kişi kendi güçlü ve zayıf yönleriyle beraber grupta kendini ortaya koyabilir. Üyelerin birbirleriyle paylaşımlarının artması kişilerin sorumluluk alıp harekete geçmesini sağlayarak seanslardan aldıkları geri bildirimleri hayatlarında uygulamalarında motive edici olabilmektedir.

Bu açıdan grup terapilerinin önemli bir avantajı psikoterapistten alınan geri bildirimin yanında diğer üyelerden de geri bildirim alabilmeleridir. Ayrıca kişi kendi problemini bir başkasında görmesi ve duygularının aslında başkalarından çok farklı olmadığını fark etmesiyle yalnız olmadığını hisseder. Kişinin problemlere yönelik farklı baş etme yöntemlerini görmesi de sağlanır.

“Ayrıyız, yalnızız, dışındayız fakat aynı zamanda bir parçasıyız. Bir kadın üye, kendini karanlıkta yalnız bir gemi olarak tanımladığında bu durumu incelikle yerine oturtmuştu. Demir atmak mümkün olmasa da aynı suda yüzen diğer gemilerin ışıklarını görmek büyük ölçüde rahatlatıcıydı.”

 (Irvin D. Yalom, Grup Psikoterapisinin Teori ve Pratiği kitabından alıntıdır.)

Neden Grup Terapisi ? 

  • Diğer katılımcıların da benzer sorunlar yaşadığını görmesi sonucu kişi yalnız olmadığını fark ederek kendini iyi hisseder.
  • Diğer katılımcıların sorunlarıyla nasıl başa çıktığını görür, kendi sorunlarına yönelik farklı başa çıkma yöntemleri geliştirmesine yardımcı olur.
  • Terapist, bireyin sosyal durumlar ve koşullardaki tepkilerini gözlemleme şansı elde eder. Bu sayede katılımcıya özel dönütler verebilir.
  • Grup terapisi aslında gerçek hayatın bir provasıdır. Katılımcılar hayatlarında denemek istedikleri değişiklikleri burada uygulama şansı elde ederler.
  • Aynı sorunlara sahip olan katılımcılar kolay anlaşır ve aralarında bağ kurarak birbirlerine destek olabilirler.
  • Grup terapisi, bireysel terapiye göre daha ekonomiktir.

Grup Terapisine Kimler Katılabilir?

Grup terapisine katılmanız için illaki psikolojik bir probleminiz olması gerekmez, aşağıda bahsedilen ya da kendinizi geliştirmek istediğiniz durumlarda da katılabilirsiniz.

  • Kişiler arası ilişkilerde başarılı olmak istiyorsanız,
  • Yakın ilişkilerinizde yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız,
  • Kendinize daha fazla değer vermek istiyorsanız,
  • Karşı cinsle ilişkilerinizde güçlükler yaşıyorsanız,
  • Yaşadığınız sorunlarla daha etkili baş edebilme becerisi kazanmak istiyorsanız,
  • İş yaşamında ya da sosyal hayatınızda yaşadığınız problemlerin üstesinden gelebilmek istiyorsanız,
  • Kendinizi yalnız ve anlaşılmamış hissediyorsanız

https://psikolojibalat.com/randevu

Whatsapp
Psikoloji Balat
Psikoloji Balat
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?