trende

Psikoloğa Gideceğim Nelere Dikkat Etmeliyim?

15.11.2023

Psikoloğa Gideceğim Nelere Dikkat Etmeliyim?

 

Lisans Eğitimi Ve Uzmanlık Alanı

Psikolog psikiyatrist ve psikolojik danışman arasındaki farkı araştırmak varsa yüksek lisansını hangi alan üzerine yapmış olduğuna bakmak size uygunluğunu tartışmanız açısından önemli.

 

Aldığı Eğitimler

Psikoloğunuzun hangi eğitimleri aldığını bilmek sizin gidiş  sebebiniz ne kadar bilimsel yaklaşabileceğini gösterir ayrıca eğitimi bir gün mü 1-2 ay mı aldığını bilmek de önemlidir.

 

Hangi Ekol İle Çalışıyor

Ekol, terapi modelini ve yaklaşımının tamamını oluşturur. Örneğin bilişsel davranışçı terapi pek çok süreçte uygulanıyor ancak bdt dalgaları olan bir ekoldür. Birinci dalga ekolünün sürdüren kişiler daha çok davranışlarla çalışır ikinci dalga daha çok bilinçler çarpık inançlarla çalışırken üçüncü dalga farkındalık değerler kabul ilişki duygular üzerine çalışır.

 

Çalıştığı Alana Dair Deneyimi Var Mı?

Sizin gidiş sebebiniz ile ilgili durumla karşılaşan bilme olasılığı yüksek bir kurumda çalışmış mı?

 

Yazılar, Konuşmalar

Varsa dinleyebileceğiniz konuşmaları okuyabileceğiniz yazıları sizin daha sağlam basmanızı ve %100 kesin kanıt olmasa da en azından yaklaşımını görmenizi sağlar

 

Kendi Terapisinden Geçmiş Mi Ya Da Geçiyor Mu?

Hepimiz insanız ve duygularımız var dolayısıyla karşılaştığımız bir vakada benzer olaylara dair hassasiyet geliştirdiğiysek tetiklenme olasılığımız yüksek olabilir ve seansı sağlıklı sürdürmek zorlaşır. Baskın duygular ve düşünceler oluşmaya başlar öfke üzüntü hırs gurur danışanı kurtarma çabası gibi dolayısıyla kendi terapimizden geçmek tetiklendiğinde noktaları fark etmek gerektiğinde süpervizyon almak ve tere bir sağlıklı yürütebilmek açısından önemli

 

Size Şu Kadar Seansa Şu Kadar Değişim Vaat Ediyorsa Uzaklaşın

Evet teoride belirli ekollerin belirli seans sayıları vardır Bilişsel Davranışçı Terapi 8 -12, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi 6-8, Psikoanalitik Terapi yıl bazında gibi. Ancak psikoterapi çok kişiseldir. Seans almak istediğiniz durumun altında problemi sürdüren başka konular bulabiliriz, bu da zaman alır. Dolayısıyla bu süre size göre değişir ve buna birlikte süreç içerisinde beraber karar veririz.

 

İlk Seansta Analizinizi Yapıyorsa

İlk iki seans danışanı anlama sürecimizdir. Gelişi sebebini, geçmişi, sorunu sürdüren faktörleri dinler not alır,sorular sorarız biz bu iki seansa değerlendirme seansı deriz. Bazen tek seansta biter. Bu süreçte analiz yapmayı, öneri vermeyiz. Bunun için oldukça erkendir.

 

Sizinle Tartışmaya Giren Terapist

Politik, dini ve ahlaki tartışmalara girmek terapötik ilişkiyi etkiler bizler onun yerine …..’yı desteklemem sizin açınızdan neyi fark ettirir gibi? sorgulayıcı yaklaşmaya dikkat ederiz.

 

Düzelecek Miyim?

Hepimiz yaşadığımız zorlu dönemler hemen geçsin ya da daha iyi olacaksa olsun isteriz. Siz her şey yoluna girecek mi dediğinizde terapistinizi tabii ki şüpheniz olmasın demek yerine size göre düzelebilir misiniz? Bu konuda şüpheniz var mı? gibi yaklaşımı önemlidir ve akabinde durumla ilgili sonuç alınmış bilimsel araştırmalar aktarılır.

 

Terapi Şartlarını Konuşmak

Gizliliğin esasından, süreden, ücretten, danışanın istediği zaman terapiyi bırakabilme hakkından kendine veya bir başkasına zarar verme durumlarında gizliliğin bozulacağını açıkça terapi süreci başlamadan konuşulmalıdır.

Online Mı Yüz Yüze Mi?

Araştırmalar online yada yüze terapi yapmanın iyileşme sürecinde herhangi bir farkı olmadığını söylüyor.

 

Ve son olarak şu anda destek almak istiyorsanız; yetişkin desteği, ebeveyn danışmanlığı, çocuk terapisi vb. beklemeyin, geçer, kendi kendime halledebilirim şimdi bir ton para ayırmak var, kitap okuyorum zaten iyi geliyor, en iyisi spora başlayayım o terapi işte. Demeden durup düşünelim; kısa vadede bize iyi gelen şeyler uzun vadede bizim için gerçekten iyileştirici etkiye sahip mi?

 

Sevgiyle,

                                                                                                                      Psikolog Dilay Zümbülova

                                                                                                           Çocuk Terapisi, Ebeveyn Danışmanlığı

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Psikoloji Balat
Psikoloji Balat
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?